Klankkleur

Met klankkleur wordt bedoeld de orkestratie/instrumentatie.

Welke instrumenten spelen er? Welke stemsoorten zingen er?

Als het zelfde fragment eerst wordt gespeeld op een piano en daarna precies hetzelfde op de gitaar, verandert de klankkleur. Datzelfde gebeurt als eerst een sopraan iets zingt en daarna een tenor hetzelfde. Ook bv afwisselend houtblazers en koperblazers!

Er zijn ook mogelijkheden om de klankkleur te veranderen op één instrument. Een keyboard is daarvan een goed voorbeeld. Door telkens een andere preset te kiezen verander je de klankkleur.

Een ander voorbeeld is het gebruik van een demper bij koperblaasinstr. Door eerst iets te spelen met demper en daarna hetzelfde zonder, verandert de klankkleur alleen.

Op een gitaar verandert de klankkleur ook als je bv i.p.v. met je vingers (het vlees van je vingers) met je nagels gaat spelen of met een plectrum. Ook verandert de klankkleur (een beetje) als je in het midden van de snaren aanslaat of juist dicht bij de kam.

Instrumenten moet je op het gehoor kunnen herkennen. Het is een goed idee om een tijdje alleen de houten blaasinstrumenten te beluisteren. Probeer het geluid te omschrijven. Hobo klinkt een beetje nasaal. (Neuzig Geknepen)

Je kan trainen met EARZ. (wachtwoord tc 18) of klikken op de volgende site om voorbeelden van verschillende instrumenten te beluisteren. Zoek ook plaatjes of clips van de verschillende instrumenten. Soms moet je instrumenten herkennen n.a.v. een plaatje of filmpje. HIER DE SITE

Pauken (twee of meer) hebben een bepaalde toonhoogte. Met het pedaal kan je de toonhoogte ook veranderen. Er zijn pauken van verschillende grootte. YOUTUBEclipje

Hier nog een clipje met verschillende slaginstrumenten. let op verschil Grote Trom en Pauken. YOUTUBEclipje

TOTAALoverzicht orkesten/instr. Printversie