Melodie!  
Wat is melodie? Melodie gaat over hogere en lagere tonen. (de namen van tonen/noten zijn de eerst 7 letters van het alfabet. (A B C D E F G) Na de G volgt weer het zelfde rijtje vanaf de A. Dus A B C D E F G A B C D E F G A B C etc.
Notatie De notatie van melodie gebeurt met muzieknoten. Hoge noten staan hoog genoteerd op een notenbalk. Lage noten staan laag genoteerd op de notenbalk. Ook worden melodieën soms grafisch weergegeven d.m.v. een gebogen lijn of streepjes/puntjes. Deze manier is veel minder precies, maar het principe is hetzelfde. Hoe hoger in de afbeelding des te hoger klinken de tonen.
Notatie(#2) De toonhoogte kan ook nog worden aangepast d.m.v. kruis-mol-herstellingsteken. Hieronder staat hoe dat werkt.
Kruis Een kruis "#" verhoogt een toon met een halve toon. Een A met een kruis vóór de noot noem je Aïs. (dat betekent dus halve toon hoger dan een A) Een C met een kruis ervoor noem je Cis een D met kruis wordt Dis etc.
Mol Een mol "b" verlaagt een toon met een halve toon Een B met een mol vóór de noot noem je Bes. (Dat betekent dus halve toon lager dan een B) Een D met een mol ervoor noem je Des en een G wordt Ges. Bij de E en de A komt er alleen de letter s achter de notennaam. Dus Es en As.
Herstellingsteken Als er een kruis of mol staat voor één noot geldt, de verhoging en verlaging voor de rest van de maat waar deze noot in staat. Door vóór een noot een herstellingsteken te plaatsen herstel je deze en wordt het weer de oorspronkelijke toon/noot!
   
Oefenen Je kan EARZ gebruiken om simpele melodieën te beluisteren. Kies level 4 van tonen. Via extra kan je de verschillen in hard/zacht en lang/kort uitschakelen.
Intervallen Info over de afstanden tussen de tonen. PDF